Tres obres, ¿tres errors?

En poquets dies tenim tres notícies importants al voltant de tres obres del poble: s'ha obert el pas inferior de la estació; s'ha obert el tram modificat del Parc; i la Generalitat li ha donat un ultimàtum a l'Ajuntament perquè el projecte del Mercat se n'eix de terminis per a gaudir de la subvenció que permetria pagar al constructor per avançat i fer possible l'obra del Mercat sense esperar a vendre les places de pàrquing.

En primer lloc el pas a desnivell. En aquest bloc li he mencionat varies vegades que mai s'hauria d'haver optat per no permetre el pas de vehicles. Cal donar la raó als tècnics en l'aspecte de que posar dos sentits de circulació estava molt complicat i implicava adoptar unes pendents que complicaven molt el tràfic. Però insistesc que passar de dos sentits a cap és una animalada que acabarem pagant cara. Davant de la estació mateixa deuria començar una rampa descendent que permetria anar des de la Ronda del Calvari (venint de la rotonda de la Muixeranga) fins el Raval.





En segon lloc el nou tram del Parc. Ja vaig comentar al seu dia que hauria resultat molt més intel·ligent fer eixa mateixa obra en la continuació del Bernat Guinovart cap al riu, obra que a més és necessària. A banda d'aixó, hem de recordar que el que nosaltres hem batejat com a Parc, és realment una avinguda o passeig com a molt. Tal i com s'ha abordat, hem guanyat un poc d'espai amb la incorporació de la rotonda de les granotes però s'han generat uns quants problemes:

  • Pocs espais verds (especialment sagnant donat que es tracta d'una zona verda)
  • Falta d'ombra, ja hi ha gent passejant per l'únic lloc que a determinades hores del dia compta amb ombra: el carril bici. Potser caldria plantejar-se la possibilitat d'instal·lar una coberta amb gelosia de fibra de vidre o alguna cosa semblant a l'estil de les imatges de baix.
  • Seients inadequats per a la gent major, baixets i sense respatler. Al jardí al costat dels col·legi dels Escolapis, hi han uns molt més còmodes i també de disseny. I els van posar el mateix equip que ara "deixa caure" els blocs blancs.
  • El principal problema del Parc continua sent el mateix: el tràfic que discorre junt a una zona d'esplai i que ara és més greu donat que no s'ha separat adequadament el parc dels carrers. Potser fer el tram entre el Patronat i carrer Figueres per vianants només hagués millorat molt el projecte.
  • En general, el model de l'actuació és molt qüestionable. Qualsevol entès en arquitectura o paisatgisme està acostumat a vore en revistes del sector projectes molt més atractius, inclòs tenint en compte les limitacions de l'àrea on s'ha actuat. Mireu les següents fotografies com a prova:



En tercer i últim lloc apareix l'etern Mercat. L'ultimàtum donat per la Generalitat implica reconsiderar el projecte com està redactat: o es treballa més ràpid per a complir els terminis marcats amb lo que això implica en quant a seguretat i a sobre cost; o es renúncia a la subvenció del "Pla Camps" (i no estem en situació de poder permetre-ho); o es modifica el projecte tal i com està actualment.

Al respecte de la última opció, la que sembla més prudent (menys cost), caldria descartar el que Esquerra Unida va proposar: deixar una nova plaça sense cap construcció comercial o d'aparcaments. En la situació actual, la creació de dos plantes senceres del pàrquing creades per a la venda a particulars corre el greu perill de que la població no responga a la oferta de l'Ajuntament (i tenim precedents) i que la promesa (totalment innecessària) de que la obra no li coste diners al poble es convertisca en una incòmoda mentida.

Si fem ús del sentit comú en plena crisi, a la Plaça del Mercat deuria ser suficient amb una sola planta soterrada d'aparcament públic, que deuria generar uns ingressos diaris que pagaren poc a poc l'obra realitzada. Els veïns agrairien enormement que no es pose en perill innecessàriament els seus habitatges, per molt segura que ens diguen que van a ser les obres.

Respecte a l'edifici del Mercat, tots sabem perfectament que la gent s'ha habituat a comprar en supermercats com ara Mercadona, Consum o Lidl, fent que el projecte de nou Mercat tinga menys importància de la que se li preten donar.

Aquest bloc el vaig crear per presentar les meues idees per a aquest projecte. Per circunstàncies, moltes de les coses ací publicades van ser agafades per al projecte que va resultar guanyador. Així i tot, donades les circunstàncies actuals, potser no siga tan bona idea la creació d'un edifici d'eixes dimensions. Sobren "puestos" de venta, sabem que costarà omplir-los i, finalment, és probable que acaben sent llogades per tendetes i el Mercat es convertisca en un xicotet Centre Comercial. Sobra totalment la planta de dalt, que damunt amaga les dimensions considerables de la plaça i furta llum.

En definitiva: és moment d'agafar les tisores i retallar el projecte per a que entre dins de la prudència: per no gastar en plantes soterrades que poden acabar no venent-se; per possibles problemes estructurals i riscos a les edificacions properes; per acabar la obra a temps i poder gaudir dels diners de les subvencions; per continuar oferint el més necessari de tot que és l'aparcament al centre del poble; i per contenir els diners gastats en plena crisi i allunyar les possibilitats de que se dispare el cost per imprevists.


Article


4 comentarios:

  1. Anònim divendres, de maig 29, 2009 8:01:00 p. m.

    Que jo recorde, la proposta d'Esquerra Unida no era deixar una nova plaça sense cap construcció comercial o d'aparcaments. Era la de renunciar a fer un mercat en aquesta plaça, guanyant-la per a l'esplai, i el gaudi de les persones, una zona verda que necessita aquesta part del poble tan falta d'això. Es tracta d'una àrea molt edificada i sense zones verdes. Esquerra Unida no s'oposava a fer un aparcament soterrani si això és compatible amb l'espai verd.

     
  2. Anònim dilluns, de juny 01, 2009 11:53:00 a. m.

    Espai verd? he he he

    De segur que faran igual que al parc, ja por haver terreny que ho asfaltaran o ho entaulellaran tot i au cacau. Deixaran dos rotglets amb un parell d'arbrets i ahí tens la zona verda.

    Vergonyós, molt vergonyós.

     
  3. Anònim dimarts, de juny 02, 2009 8:55:00 p. m.

    Si fan això, sempre es podrà modificar, fent una zona ajardinada com cal. El problema el tenim si fan un onerós, anacrònic i inútil mercat, hipotecant el futur d'aquesta plaça. Haurem perdut una oportunitat històrica de recuperar-la per a l'esplai dels més menuts i per a l'estada i conversa del més majors. Una llàstima. D'altra banda, estic d'acord que deuria ser suficient amb una sola planta soterrada d'aparcament públic.

     
  4. Anònim dijous, d’agost 20, 2009 6:06:00 p. m.

    no has dit res de la il.luminacio del parc nou.. pareix un plato de tv. no dona ganes de sentar-se alli de nit. no hi ha intimitat