Com assegurar-se d'encertar amb el Mercat

L'equip de govern s'entesta en fer un edifici nou en un espai obert que s'ha trobat com a èxits. Per a una vegada que encerta... La llista inacabable d'obres que porta planejades en sis anys per a un poble de 28000 persones, a aquestes altures, ja admet poca discussió respecte a que no obeeixen a necessitats pròpies de la societat algemesinenca sinó al construir per construir, ves tu a saber "què trauran" amb tant d'edifici nou...

  • Aparcament del mercat
  • Reforma del parc
  • Nou edifici policia (Pla)
  • Nou edifici assumptes socials (Pla)
  • Nou edifici serveis (Acadèmic Segura)
  • Nou restaurant poliesportiu
  • Carril-bici al polígon
  • Pista de paddle
  • Edifici poli-valent
El cas és que el dilluns en el Levante va aparèixer un article sobre un centre comercial en la capital britànica que es va construir prou dignament amb contenidors marítims. De fet, proposen construir això mateix en la Marina de València. El calor del sol pot ser un problema si incideix directament sobre el metall del contenidor, però això té fàcil solució amb un recobriment econòmic de fusta que també servisca de base per a una terrassa. No és que vulga proposar que es faça "això" al mercat... En realitat sí que ho propose, però no amb caràcter permanent...



Boxpark container mall, London. Més informació | Altres centres comercials basats en contenidors

En les circumstàncies actuals som molts (probablement una immensa majoria) els algemesinencs que estem convençuts que el concepte de Mercat no pot tindre èxit en una època de Mercadones i Centres Comercials. En eixe context, no seria molt més prudent i de sentit comú, fer primer una instal·lació provisional durant quatre o cinc anys de l'equivalent a l'edifici actual, però amb una solució de baix cost basada en contenidors? Els avantatges serien un risc i un cost reduïts. En cas d'èxit, es podria desmuntar fàcilment i fer un mercat d'obra tal i com estava previst. I també en cas contrari, es podria desmuntar definitivament i deixar la plaça tal i com està ara (amb alguna sistema que done ombra per a que en estiu no siga un sequer) sense arriscar milions d'euros de tots els algemesinencs en l'aposta, i sense arriscar-se a perdre-la com molts opinem que ha passat amb el pàrquing (i ja veurem el Poli-valent)...


dimarts, 24 de desembre de 2013
1 comentarios
Vínculos a esta entrada  

Una platja fluvial

En primer lloc demanar disculpes per tardar tant en actualitzar el bloc. Em resulta complicat traure'n noves idees per al bloc i l'orientació decreixent pot tindre reaccions negatives per part de la majoria de lectors ja que, com estem mal-acostumats a la rajola i a les grans obres (en Algemesí en tenim unes quantes en els últims anys), podem tindre un sentiment de rebuig amb estructures construïdes amb la premissa del baix cost o molt baix cost.

Un exemple seria el cas del tema d'aquest article. Sobre tot perquè el concepte de "platja" unit al nom del nostre poble, porta records divertits per als que han seguit la política d'Algemesí dels últims anys. I així i tot, vaig a fer una proposta atrevida encara que m'arrisque a cert rebuig.

Tenim un recurs a l'abast amb un potencial enorme i no l'estem explotant: el riu Magre. És cert que com a terreny inundable que és, la Confederació Hidrogràfica posarà pegues a qualsevol ús que no siga el de contemplar impotents com creix la massa vegetal sense remei. Però la política "ben aplicada" sempre sap trobar la forma d'aconseguir que els ciutadans s'acaben beneficiant. Al cap i a la fi, exemples com el del riu Besós a Badalona o el del proper assut d'Antella demostren que possibilitats hi ha si es prenen unes mesures de seguretat mínimes.

El que vull atrevir-me a proposar, com a primer pas per aconseguir un ús lúdic del riu, és habilitar l'últim tram d'aquest, o siga, la desembocadura en el Xúquer, per a crear una espècie de platja "urbana" com la que es pot veure en les següent fotos i que podria aguantar perfectament les avingudes d'aigua que amb certa freqüència pateix el riu els mesos de tardor.


L'actuació no seria costosa ni tindria cap complicació més enllà d'aconseguir els permisos per part de la Confederació. Consistiria en crear una pendent artificial de formigó just en el punt on els dos rius es junten, crear explanades horitzontals recobertes de fusta (amb tractament anti-vandàlic, si és possible), fer forats en el terra per poder plantar l'ombrel·la, i habilitar dutxes (en la Xopera hi ha aigua). També convindria considerar opcions de bany amb una piscina natural (existeixen) mentre l'aigua del Xúquer no estiga en condicions.

També serviria per a fer pressió per a que milloren les condicions en les que l'aigua del Xúquer arriba fins a Algemesí i per a reivindicar un paratge amb un potencial que no estem aprofitant.


Zona d'actuació:


dimarts, 10 de desembre de 2013
7 comentarios
Vínculos a esta entrada  

Una nova época

M'han demanat que reprenga la publicació en aquest bloc. He de dir que, si no ho he fet abans (la última publicació és de fa un any), és perquè crec que tampoc hi havia molt més de què parlar sobre urbanisme al nostre benvolgut poble. Però el cert és que des d'aquell primer article sobre el Mercat a 2008, moltes coses han canviat, i poc a poc s'imposa la evidència que estem vivint un canvi econòmic tal que ens haurem d'acostumar a un altra manera de fer-ho tot, inclòs l'urbanisme i les infraestructures públiques. Amb la necessitat de re-plantejar-se tot el que consumeix diners, inclòs l'urbanisme, potser es justifique despertar aquest bloc per posar damunt la taula opcions que, acostumats a una manera de fer les coses, no ens resulten evidents.

Amb ànim d'obrir debat, vull expressar ací la meua opinió personal al respecte: Estic convençut que a partir d'ara, el baix cost va a ser una variable fonamental junt amb la funcionalitat a l'hora de decidir què es fa i què no. Edificis de molts milions d'euros i mesos d'obres, com el desconegut edifici polivalent del Pla ja no tindran cabuda en els pressupostos municipals. Això hauria de condemnar, si encara resta una mica de prudència en els nostres dirigents, projectes previstos com ara l'edifici del Mercat.

En qualsevol cas, si el poble realment demana noves funcions que requereixen de noves instal·lacions, aquesta forma de construir ha d'estar damunt de la taula perquè els ajuntaments ja no poden endeutar-se com abans. Ho dic perquè és fàcil que els algemesinencs, com qualsevol ciutadà, davant un projecte d'aquestes característiques i acostumats a les obres tradicionals, tendisca a criticar edificis que evidencien aquesta prioritat pel baix cost. Això és normal. Però la població acaba acostumant-se i, en qualsevol cas, s'ha de primar la funcionalitat, al menys, fins que arriben temps millors (si arriben).

Parle de projectes com ara:



Hem de tindre molt en compte també les condicions climatològiques a l'hora de construir. Sabem que els hiverns són cada vegada més suaus i coneixem la inclinació del sol en cada moment de cada dia de l'any. I tot junt s'ha de tindre en compte quan es dissenya per a estalviar la màxima energia i crear espais fàcils de climatitzar.

Per descomptat, siga de baix cost o no, la construcció d'un edifici nou ha de respondre a una necessitat real de la població. Necessitat que ha de quedar patent en un estudi de viabilitat o en una consulta popular. No podem permetre'ns errors com ara el del pàrquing de la plaça del Mercat, que el temps ha demostrat que les creences d'algú estaven molt equivocades i ara ho hem de pagar tots.

Resumint: entrem en una nova época, radicalment distinta a la que ens havíem acostumat. I amb el poc de pressupost que anem a tindre a partir d'ara, hem de prioritzar més que mai i, per damunt de tot, analitzar exhaustivament com obtindre el màxim benefici (funcionalitat) de cada euro. Tot un repte per als dirigents i per als tècnics...


dimecres, 30 de gener de 2013
1 comentarios
Vínculos a esta entrada