Com assegurar-se d'encertar amb el Mercat

L'equip de govern s'entesta en fer un edifici nou en un espai obert que s'ha trobat com a èxits. Per a una vegada que encerta... La llista inacabable d'obres que porta planejades en sis anys per a un poble de 28000 persones, a aquestes altures, ja admet poca discussió respecte a que no obeeixen a necessitats pròpies de la societat algemesinenca sinó al construir per construir, ves tu a saber "què trauran" amb tant d'edifici nou...

  • Aparcament del mercat
  • Reforma del parc
  • Nou edifici policia (Pla)
  • Nou edifici assumptes socials (Pla)
  • Nou edifici serveis (Acadèmic Segura)
  • Nou restaurant poliesportiu
  • Carril-bici al polígon
  • Pista de paddle
  • Edifici poli-valent
El cas és que el dilluns en el Levante va aparèixer un article sobre un centre comercial en la capital britànica que es va construir prou dignament amb contenidors marítims. De fet, proposen construir això mateix en la Marina de València. El calor del sol pot ser un problema si incideix directament sobre el metall del contenidor, però això té fàcil solució amb un recobriment econòmic de fusta que també servisca de base per a una terrassa. No és que vulga proposar que es faça "això" al mercat... En realitat sí que ho propose, però no amb caràcter permanent...



Boxpark container mall, London. Més informació | Altres centres comercials basats en contenidors

En les circumstàncies actuals som molts (probablement una immensa majoria) els algemesinencs que estem convençuts que el concepte de Mercat no pot tindre èxit en una època de Mercadones i Centres Comercials. En eixe context, no seria molt més prudent i de sentit comú, fer primer una instal·lació provisional durant quatre o cinc anys de l'equivalent a l'edifici actual, però amb una solució de baix cost basada en contenidors? Els avantatges serien un risc i un cost reduïts. En cas d'èxit, es podria desmuntar fàcilment i fer un mercat d'obra tal i com estava previst. I també en cas contrari, es podria desmuntar definitivament i deixar la plaça tal i com està ara (amb alguna sistema que done ombra per a que en estiu no siga un sequer) sense arriscar milions d'euros de tots els algemesinencs en l'aposta, i sense arriscar-se a perdre-la com molts opinem que ha passat amb el pàrquing (i ja veurem el Poli-valent)...


dimarts, 24 de desembre de 2013
1 comentarios
Vínculos a esta entrada  

Una platja fluvial

En primer lloc demanar disculpes per tardar tant en actualitzar el bloc. Em resulta complicat traure'n noves idees per al bloc i l'orientació decreixent pot tindre reaccions negatives per part de la majoria de lectors ja que, com estem mal-acostumats a la rajola i a les grans obres (en Algemesí en tenim unes quantes en els últims anys), podem tindre un sentiment de rebuig amb estructures construïdes amb la premissa del baix cost o molt baix cost.

Un exemple seria el cas del tema d'aquest article. Sobre tot perquè el concepte de "platja" unit al nom del nostre poble, porta records divertits per als que han seguit la política d'Algemesí dels últims anys. I així i tot, vaig a fer una proposta atrevida encara que m'arrisque a cert rebuig.

Tenim un recurs a l'abast amb un potencial enorme i no l'estem explotant: el riu Magre. És cert que com a terreny inundable que és, la Confederació Hidrogràfica posarà pegues a qualsevol ús que no siga el de contemplar impotents com creix la massa vegetal sense remei. Però la política "ben aplicada" sempre sap trobar la forma d'aconseguir que els ciutadans s'acaben beneficiant. Al cap i a la fi, exemples com el del riu Besós a Badalona o el del proper assut d'Antella demostren que possibilitats hi ha si es prenen unes mesures de seguretat mínimes.

El que vull atrevir-me a proposar, com a primer pas per aconseguir un ús lúdic del riu, és habilitar l'últim tram d'aquest, o siga, la desembocadura en el Xúquer, per a crear una espècie de platja "urbana" com la que es pot veure en les següent fotos i que podria aguantar perfectament les avingudes d'aigua que amb certa freqüència pateix el riu els mesos de tardor.


L'actuació no seria costosa ni tindria cap complicació més enllà d'aconseguir els permisos per part de la Confederació. Consistiria en crear una pendent artificial de formigó just en el punt on els dos rius es junten, crear explanades horitzontals recobertes de fusta (amb tractament anti-vandàlic, si és possible), fer forats en el terra per poder plantar l'ombrel·la, i habilitar dutxes (en la Xopera hi ha aigua). També convindria considerar opcions de bany amb una piscina natural (existeixen) mentre l'aigua del Xúquer no estiga en condicions.

També serviria per a fer pressió per a que milloren les condicions en les que l'aigua del Xúquer arriba fins a Algemesí i per a reivindicar un paratge amb un potencial que no estem aprofitant.


Zona d'actuació:


dimarts, 10 de desembre de 2013
7 comentarios
Vínculos a esta entrada