Participació ciutadana a Barcelona

En aquest article l'article que apareix al final tret d'un diari del districte de Sants a Barcelona i amb el títol "Les propostes fetes pels ciutadans orienten les actuacions municipals" tracta de la extraordinària participació ciutadana als projectes de futur de la Ciutat.

Sense cap ànim d'entrar en temes polítics que encenen a molta gent, no deixa de ser sorprenent les quasi 86.000 propostes realitzades pels ciutadans. Una cosa difícil d'aparellar a ciutats com València o Algemesí. També s'ha de reconèixer que encara que els nostres dirigents feren eixe exercici de transparència total cap al futur de la ciutat, s'hauria de vore si els ciutadans serien capaços d'estar a l'altura i farien una quantitat elevada de propostes demostrant un interes així d'elevat per millorar el seu entorn.

Països com ara Nova Zelanda, Corea del Sur, Dinamarca o Finlandia ens porten moltíssim avantatge en aquestos temes tal i com relaten a aquest altre article. El camí és llarg, molt llarg, i a prop de casa ja en tenim ciutats que han iniciat eixe camí. Així que la pregunta és, a qué estem esperant per començar?

Les propostes fetes pels ciutadans orienten les actuacions municipals

  • L'ajuntament accepta el 80% de les propostes del procés de participació sobre el PAM (Pla d'Actuació Municipal) 2008-2011
  • El Consistori ha rebut més de 85.700 propostes, enviades per més de 28.500 persones
  • Unes 300 persones assisteixen a l'Audiència Pública sobre el PAM
El PAM regeix l'acció municipal durant el mandat. El procés participatiu ha rebut enguany més de 85.500 propostes, de les quals el Consistori n'ha acceptat el 80%.

El Saló de Cent de l'Ajuntament es trobava, el dilluns dia 15, ple de gom a gom. Més de 300 persones assistien a l'audiència pública dedicada al Programa d'Actuació Municipal  (PAM) 2008-2011. Eren ciutadans que volien fer al·legacions o propostes a aquest document, que regirà l'actuació municipal en els propers tres anys i mig. Va ser una de les últimes ocasions per fer-ho, ja que el dilluns passat, 22 de setembre, va acabar el termini d'exposició pública i la rebuda d'al·legacions.

El PAM és el document que dirigeix les accions que pren l'ajuntament durant els quatre anys de mandat. Inclou la planificació de les seves actuacions i els recursos econòmics necessaris. El reglament actual preveu que l'equip de govern ha d'aprovar un primer projecte, fet que ja va ocórrer el juliol passat amb el suport d'ERC. A partir de llavors, hi ha un temps d'exposició pública, en el qual la ciutadania pot estudiar-lo i aportar les seves propostes o queixes envers aquest primer esborrany.

En aquest sentit, el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, va felicitar els ciutadans per la seva predisposició a participar en el procés. En la presentació de l'audiència va informar que s'havien rebut un total de 85.777 propostes aportades per 28.503 veïns i veïnes, unes xifres desconegudes fins ara en els processos participatius a Barcelona. Carles Martí va indicar que un 80% d'aquestes propostes s'han inclòs en el document final, i recordà que, per primera vegada, el consistori ha respost personalment a cadascuna de les persones que hi han participa. El període de participació ciutadana acabava el 22 de setembre i incloïa l'audiència pública, on hi van intervenir 25 persones, que representaven diferents entitats i associacions de la ciutat.

El proper mes d'octubre és decisiu per a l'aprovació del Programa d'Actuació Municipal. El dia 14 el Consell de la Ciutat debatrà sobre el document resultant. Finalment, el 31 d'octubre, el Plenari de l'Ajuntament aprovarà el programa definitiu.

Més concrecció

El PAM aconsegueix una major concreció en els Programes d'Actuació dels Districtes (PAD) per a cadascun dels deu districtes de la ciutat. Aquest document, coherent amb el Programa Municipal, detalla les accions que prendran els Consells de Districte durant la legislatura.

El PAD de Sants-Montjuïc preveu quatre grans actuacions urbanístiques: l'expansió i adequació de l'Estació de Sats, combinada amb la consolidació de l'AVE; la reforma total del complex industrial de Can Batlló; la urbanització del nou barri de La Marina del Prat Vermell, i l'ampliació de les línies L2 i L9 del metro.

Inclou, a més, la creació d'escoles bressol, la implantació de la recollida pneumàtica de residus, la rehabilitació dels nuclis antics dels barris, entre altres.

Jordi Sugrañes
Vist en el diari de districte Línia Sants de 23 de setembre de 2008. Per Grup Comunicació21


Article