Una imatge val més...

No soc precisament un expert amb el Photoshop, però he pensat que un poc de retoc fotogràfic pot fer més evident el que crec que és una necesitat de dignificar l'entorn de l'Ajuntament i el carrer Berca. Recordem que estem parlant d'un carrer de volta de la processoneta del matí de la Mare de Deu, i també punt de pas del recorregut i  dels bous cap a la plaça. Al PGOU apareix marcat com a "solar" amb la evident edificabilitat tal i com es pot vore en la última imatge. Donar permís per a un edifici en eixe punt de 4 altures taparia l'Ajuntament, plenaria d'ombra les dos placetes adjacents i suposaria perdre un altra oportunitat (i ja en portem decenes) de guanyar un espai per als ciutadans.

És important per el punt, és una zona tranquila i te un valor a conservar. És important perquè, amb la futura zona verda que es crearà algun dia darrere de l'Ajuntament, permetria crear un conjunt de xicotetes zones verdes, tan necessàries al centre del poble.

No dic que es compre ara el solar (no sé qui és el propietari actual), però sí es pot denegar el permís d'obra fins que l'Ajuntament puga comprar-lo.

Ara


Proposta



Feu clic en les imatges per a vore-les en gran.





Nota: a títol personal, haguera preferit que en el seu dia els edificis que hi han entre l'Ajuntament i l'Esglèsia desaparegueren, creant una espècie de doble plaça que en res haguera afectat a les festes i donant lloc a un espai molt més obert i gran que l'actual. No sé si l'equip de Gregori que manava quan es va concedir la llicència d'obres a la casa del costat de l'Esglèsia es van plantejar la possibilitat. Sospite que no. Eixa classe de possibilitats son la raó per la que publique a aquest blog.


Article


7 comentarios:

  1. Anònim dimecres, de setembre 10, 2008 10:37:00 a. m.

    Bona proposta... a qui pertany eixe solar?

     
  2. Anònim dijous, de setembre 18, 2008 10:32:00 p. m.

    Jo no estic d'acord amb la proposta, l'eliminació de trama urbana també suposa eliminació d'un entorn històric, ja que no s'entendrien espais com l'actual placeta del Carbó o l'espai del Pes de la Fulla, que desapareixerien davant l'ampliació de la plaça Major. Seria una cosa semblant al que passà amb la plaça de la Reina de València, que al ser ampliada eliminà l'efecte de perspectiva concebuda per a la porta dels Ferros des del desaparegut carrer Saragossa. O també el projecte, no realitzat, de perllongar el carrer de la Pau tot arrunant l'església de Santa Caterina i sols deixant enmig del carrer la coneguda torre. I això són només dos exemples.

     
  3. Anònim divendres, de setembre 19, 2008 1:24:00 a. m.

    Evidentment es tracta d'una opinió. No soc urbanista i intente retractar l'Algemesí que m'agradaria a títol personal. En aquest cas estem parlant d'un solar que, de convertir-se en una finca de més de dos altures, per a mi ofegaria l'entorn del nou Ajuntament i la placeta del Carbó.

    Dins de la meua manera d'entendre l'urbanisme, espais com la placeta del Carbó o el Pes de la Fulla deurien estar més protegits. Com a extrem et diria que accepte que s'amplie l'avinguda Blasco Ibañez de València, en aquest cas massacrant una joia com el barri del Cabanyal. Però lo que no entenc és la necessitat quasi patològica per construir edificis de cinc o més altures al seus costats (de la ampliació) o fer dos "braços" com marcant fins on arribarà en un futur la pressió amb el clar objectiu de fer desaparèixer totalment el barri. En resum, créixer sí, però mirant a totes les persones i no a les butxaques de quatre gats (els de sempre).

     
  4. Anònim divendres, de setembre 19, 2008 9:23:00 a. m.

    Jo tampoc sóc un urbanista expert però al centre del poble, almenys al més arrimat a la Plaça Major, Berca, etc, no es podria "controlar" d'alguna manera el tema de les noves construccions i donar una sèrie de pautes a seguir? no se, com per exemple, que no tinguen més de X altures, que la façana (independentment del que hi haja dintre) s'incloga en el context d'un poble com el nostre que tenim unes tradicions tan arrelades com per exemple la Festa de la Mare de Déu, etc.
    No se, em sembla que és una llàstima que tenint el que tenim estem perdent un poc (prou) la nostra identitat com a poble (a nivell urbà, és clar).

     
  5. Anònim divendres, de setembre 19, 2008 1:23:00 p. m.

    Estic totalment d'acord. No és qüestió d'arribar al punt dels pobles de la Vall d'Aràn on totes les cases són iguals lo que els dona una personalitat a les poblacions que ja volguérem en els nostres pobles.

    Però al menys estaria bé al centre històric reduir les altures i demanar un mínim de coherència, estètica i respecte a l'entorn.

    A banda, no seria mala idea que l'Ajuntament premiara als projectes de cases o finques que segueixen unes normes estètiques per tal d'unificar la imatge que els carrers del poble ofereixen als vianants. O potser inclús fer-ho al contrari: si aquest tema el considerarem realment important com es mereix, els que no ho respecten deurien pagar més impostos. Donat que sembla que les principals motivacions de l'Ajuntament són econòmiques, no ho veig tan inversemblant.

     
  6. Anònim divendres, de setembre 19, 2008 9:12:00 p. m.

    Per descomptat que, a banda del que havia dit més amunt al voltant de l'opinió sobre la proposta que heu fet i sobre la qual no estava d'acord perquè desvirtuava la trama urbanística original, ja de per sí prou modificada (carrers que s'han obert com per example el del Consell de la Vila i que comunica amb el c/ Albalat o la reforma que s'ha produït darrere del nou ajuntament, precisament on hi havien les cases dels Prosper, o també, ja molt més llunyana l'ampliació que es feu en el XIX de la plaça Major), el tema de les altures de les cases és un altre cantar i ací entren tot tipus d'interessos (polítics, econòmics, etc.), si més no, mireu la darrera reforma del PGOU, el que no hauria de permetre's és l'excesiva alçària de finques a carrers històrics del poble, com ara al carrer Muntanya o alguna que hi ha al carrer Berca) i que desvirtuen la imatge d'un poble que encara ho vol ser (el temps del Desarrollismo fa temps que va passar encara que alguns s'afanyen en recuperar-lo. Per tant, si no volem que els nostres carrers s'assemblen cada vegada més a la boca d'una auela mellà, reflexionem abans de contemplar una vegada més el bastiment d'un nova finca d'altures desproporcionades amb l'entorn.

     
  7. Anònim dissabte, de setembre 20, 2008 12:05:00 p. m.

    Segurament haguera sigut molt benvinguda una modificació del PGOU amb propostes orientatives per a les façanes del centre històric i per a protegir-lo de la pressió dels constructors.

    És molt important tindre clar quin model de creixement volem per a Algemesí i dimensionar correctament les infraestructures. No es pot augmentar les altures de construcció sense tindre en compte que això implica més població en menys espai i per tant carrers més amples i més zones verdes.

    En resum, dos idees: protegir i millorar estèticament el centre històric; i dimensionar i fer créixer el poble tenint en compte que el que ara està en els límits, algun dia formarà part del nucli central i serà massa tard per a corregir els errors.