"Cami-bici" fins Alzira

La Coordinadora per un Transport Sostenible va demanar fa unes setmanes que es posara ordre dins dels plans de crear tres autovies a la Ribera, noves vies que solapen les necessitats que tracten de cobrir i que, també, serien innecessàries si l'autopista A-7 fora gratuïta i no s'hagués prolongat la seua concessió "pel morro" a una entitat privada (a canvi de què?).

Però també demanava que els principals municipis de la Ribera estigueren units per vies que es pogueren recórrer amb bicicleta. Es demanava que s'aprofitara la extensa xarxa de camins rurals que tenim i que, a partir d'ella, s'adaptaren o es crearen els enllaços corresponents per a aconseguir eixe objectiu. La idea és bona, encara que es diferència dels carrils-bici tradicionals com els que uneixen Alcúdia amb Carlet o Alzira amb Carcaixent.

Però com que aquests camins unirien poblacions, la principal responsabilitat per a la seua creació seria de les Mancomunitats i, en el cas d'Algemesí, de la Mancomunitat de la Ribera Alta. Doncs bé, a la Mancomunitat ja existeix eixe pla d'unió de poblacions aprofitant els camins rurals amb els següents passos:

  1. Alzira-Algemesí
  2. Alzira-Guadassuar
  3. Guadassuar-L'Alcúdia-Carlet
  4. Carcaixent-La Barraca
  5. La Barraca-Tavernes
  6. Alzira-La Barraca

Ja en la memòria d'activitats de 2008 d'aquesta entitat es mencionaven les intencions per al 2010 que, evidentment per un altra banda, no s'han complit:

Entre els objectius estrets de l’esmentat estudi cal destacar l’increment de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà del 3% actual a un 15 % per a l’any 2010 i la intenció de triplicar l'extensió dels carrils-bici urbans i interurbans per a passar dels 9,9 quilòmetres actuals, disponibles en els municipis adherits al servei AMBICI, a 30 quilòmetres per al proper any.

La bona notícia és que ja s'ha demanat una subvenció per al primer pas que és, precisament, el que es va demanar amb la bicicletada que el passat dissabte 31 d'Octubre es va celebrar a Algemesí. Així, es demana inversió per a crear un carril-bici d'uns 800 metres entre el Mercat d'Abastos d'Alzira i el riu Verd. També s'ampliaria el pont del riu Verd de l'autovia que va a Alzira, o, preferentment, es crearia un nou pont d'uns tres metres d'amplada per a creuar-lo. I finalment enllaçaria amb el nou polígon de la ITV i arribaria fins els Maristes aprofitant els camins rurals ja existents.

La mala notícia és que per a crear aquest projecte fan falta diners de la Generalitat (no es compta amb recursos propis), i la Generalitat no sembla que tinga els diners necessaris, per la qual cosa poden passar prou mesos abans de vore convertit en realitat la necessària nova via de comunicació.


Article