El Pla General d'Ordenació Urbana

Avise: aquest article és més llarg del que acostume a escriure. El tema ho mereix.

Fa un parell de dies ens despertavem en la noticia de que l'equip de govern anava a provar el PGOU després de fer unes quantes modificacions. Entenc que per a resoldre algún problema de normativa i a l'hora per a deixar el seu segell en un treball que el PSOE no va aprovar (desconec les raons).

El PGOU

S'ha de dir que el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) és un document importantíssim en el sentit que defineix clarament el futur creixement de la nostra ciutat. Indica quines àrees es dedicaràn a servicis municipals (esports, educació, ...) i quines a construcció de indústria i vivendes amb especificació de la seua altura i avançant-se les necessitats futures. Alhora, es tracta d'un document tremendament golós per a les constructores, acostumades a fer pressió per tal d'imposar els seus interessos que no cal dir ací.

És important perquè defineix quin Algemesí anem a tindre els pròxims anys i permet definir com volem que el poble creixa. Entenc que algo tan important deuria estar totalment fora de la política i deuria existir, per respecte als algemesinencs, un consens quant a qué volem i com aconseguir-ho. No fer-ho així ens pot fer caure en el absurde de que el primer que faça un nou equip de govern siga desfer o modificar el que ha fet l'anterior, i crec que és prou evident que en eixa dinàmica anem a perdre tots.

Per desgràcia, els últims pasos fan pensar que hem caigut en la dinàmica del pati de xiquets i la planificació urbana també ha entrat de ple en els rifi-rafes típics dels nostres polítics. A banda, la falta de respecte als ciutadans que suposa convocar d'urgència un plenari a les 8 del matí per a aprovar les modificacions al document diuen moltíssim de les ganes d'amagar coses als ciutadans. Per eixe camí anem molt, molt mal.



El model actual

Com ja he dit en altres ocasions, Algemesí no destaca precisament per tindre amples avingudes que el travessen ni grans extensions de jardins. El model que s'ha seguit els últims anys ha sigut el de rodejar el centre urbà d'un cinturó "verd" d'avingudes. Jo no utilitzaria la paraula parc perquè em sembla ridícula la extensió i amplaria del Salvador Castell i Bernat Guinovart, de fet en València Blasco Ibañez és més ampla i no li diuen Parc. Potser podriem dir que Alzira amb el seu Parc de l'Alquenència sí pot dir que en te un. Per a fer-se una idea, al PGOU, la enorme plaça del Pla on s'estan construint al mig un edifici de tres altures i dos moles de VPO estàn considerades com a zones verdes. Per cert, dos pedres per al graciós que ho va dissenyar així trencant la continuitat de les zones ajardinades.

Perfecte. No en tenim avingudes i no en tenim parcs. Vegent el PGOU tindrem un parc en Bernat Guinovart pero la vertebració en avingudes ben amples (Guinovart) termina en el Pla. Potser els que han dissenyat el PGOU no tenen ambicions o no estàn pensant en el 2050 o en el 2100. Les ciutats no tenen data de caducitat i totes tenen tendència a crèixer (d'ahí ve el nom d'aquest blog). No veig ni en el PGOU provisional ni en el que s'acaba de proposar eixa ambició. Però no deixa de ser la meua opinió.



Supose que aquesta article arriba tard. Redactar un document d'eixa complexitat porta temps i diners. Temps perquè tots som conscients dels anys que fan falta per a fer que carrers com Sant Benet o Nou del Convent siguen més amples. I diners, perquè es nota en el fet que el PP haja fet els canvis mínims per a deixar la seua empremta. Més altures i més àrees per a edificar. Supose que els constructors hauràn eixits contents en eixe aspecte. Tindre un Alcalde que també és Regidor d'Urbanisme feia preveure exactament açò i més. Cap sorpresa doncs.

Altres models

Entenc que els interessos de l'Ajuntament siguen també "embutir" la major quantitat de vivendes en el menor espai possible de forma que els recursos que l'Ajuntament tinga que gastar per servir als ciutadans es minitmitzen. Segons això, els edificis de vivendes deurien ser el més alts possible i els carrers deurien ser estrets i llargs. Però, volem aixó? A mi personalmente és just el contrari del que desitjaria per a la meua Ciutat. Tendim a còpiar tot el que ve d'Estats Units, però només lo roïn, la distribució de les ciutats amb un nucli dens envoltada per kilómetres i kilómetres quadrats de cases unifamiliars amb el seu jardinet i en un entorn tranquil i ple de vegetació no cala en aquest país.

Algemesí está delimitada al sudoest pel riu Magre, al est per la autopista i al nord per la futura CV-50. La via ni la mencione perquè la tenim integrada dins del nucli urbà per a mal, però sobre tot per a bé donat l'ús que fem d'eixe medi de transport. I de soterrar-la millor ens oblidem perquè ara tindriem tres problemes, un en cada pas inferior, i la complexitat de fer-ho no està justificada per als 27000 habitants que tenim.

Quin seria doncs un model més òptim per a crèixer? El cinturó de bulevards caldria acabar-lo, el que implica continuar en la rotonda del final del Pla i envoltar la ciutat passant a l'altre costat de les vies i seguint la via fins el pont de Guadassuar. Un trajecte on només hi han indústries. Després enllaçar amb la eixida cap a Alzira i per últim en el futur pont dels Maristes que tancaria el cinturó. El pas a desnivell de l'Estació haguera segut vital, al menys en un únic carril per a vehicles i, per desgràcia, ja no el podrem gaudir.

Amb un model de creixement basat en augmentar la altura dels edificis actuals, arribarà un dia que les avingudes que envolten la ciutat no tindran prou capacitat per al tràfic que te que suportar. I els embossos seran constants. No tractar eixe problema abans que arribe és una irresponsabilitat immensa. No parle de posar doble carril en eixe cinturó, però potser sí es deuria tindre en compte eixa possibilitat que algun dia serà necessària.

Crisi

Durant uns mesos hem construit més que tota Europa junta. Per a nosaltres, les époques de bonança impliquen construcció de vivendes perquè la construcció és el niu ideal de comissions i està lligada a la paraula "pelotazo" de forma més que evident. Ara estem pagant les ambicions de milers de neo-rics amb una frenada que estem sentint tots, i en especial la mateixa construcció i els Ajuntaments. Però el més trist és que d'ací 15 anys viurem un nou episodi d'aquesta estúpida historia idèntica al que s'està acabant ara. Supose que, simplement, som així.

Petició


Quan es va convocar el concurs del mercat, no va a haber un concurs d'idees previs, ni cap fase on els ciutadans pugueren opinar. Aquest blog va nàixer en un article on publicava un conjunt d'idees que, per circunstàncies i sort, algunes d'elles sí van a fer-se realitat. Entenc doncs que els ciutadans sí podem fer propostes interesants. En aquell moment les preses venien justificades per l'Ajuntament està pagant el lloguer d'un local al Teular i perquè hi han amenaces de que una sentència judicial detinga tot el procés.

Res de tot aixó passa en el PGOU. També sembla que hi ha presa, però els ciutadans no només hem quedat fora del procés (aquesta vegada no hi han excuses), damunt les modificacions s'aproven en un plenari extraordinari, sense avís previ, i fet a les 8 del matí.

Encara que aquest fet és una autèntica bofetada als ciutadans, i la actitut dels nostres dirigents està allunyant-se de la que Algemesí necessita, espere sincerament que les coses canvien. El risc de fer les coses així és que en el instant en que el PP se'n vaja, el partit governant desfaça tot el que els actuals han fet. I així constantment. Sense cap dubte, eixa és la millor forma de tindre un terme fragmentat, ple de parxes, apanyos i sense una clara definició d'on es vol arribar. Una herència molt hermosa per als nostres fills.

Demane als senyor polítics una cosa que mai deuriem demanar: que ens tinguen en compte als ciutadans. No val enrecordar-se d'ells a l'hora de votar. No val passar d'ells per a la resta de coses.

Referències


Article