Enric Miralles i l'Ajuntament d'Algemesí

Gràcies a un amic he descobert que el famós arquitecte Enric Miralles (1955-2000), autor de projectes tan singulars com el mercat de Santa Caterina, la seu central de Gas Natural o el parlament d'Escòcia, va guanyar el concurs que l'Ajuntament va organitzar per a construir el nou Ajuntament. Lamentablement, aquest projecte mai es va dur a terme i fou substituït per l'actual. Dic lamentablement no per desmèrit de l'actual, sinó perquè tindre un edifici d'Enric Miralles ens haguera convertit en un destí imprescindible per a qui vulga conèixer l'obra d'aquest arquitecte.

Respecte al projecte en sí, està totalment explicat en la web Homenaje a Enric Miralles, amb imatges, plànols i un vídeo sobre el projecte en una presentació que tingué lloc a l'Institut d'Arquitectura del Sur de Califòrnia SCI-Arc, cinc anys després de la seua creació.

Destacar que la proposta era més reduïda que l'actual, donant protagonisme a l'edifici antic. La entrada recauria en el mateix lloc que l'actual, que estaria a descobert per respectar més la estructura original existent. En la planta baixa estaria la sala de plenaris. I en la part posterior, que dona a la placeta del Carbó i al solar darrere de l'Ajuntament, trobaríem les curvatures i escales més característiques de Miralles.

Potser siga una llàstima que aquest projecte no s'arribara a dur a terme, però ho és molt més que no siga molt més conegut i que no estiga exposat permanentment. És un treball que, sense cap dubte, mereix molt més que estar guardat en algun lloc acumulant pols.

Projecte final reformat per petició de l'Ajuntament.

Proposta original de Miralles.


Article