Una nova época

M'han demanat que reprenga la publicació en aquest bloc. He de dir que, si no ho he fet abans (la última publicació és de fa un any), és perquè crec que tampoc hi havia molt més de què parlar sobre urbanisme al nostre benvolgut poble. Però el cert és que des d'aquell primer article sobre el Mercat a 2008, moltes coses han canviat, i poc a poc s'imposa la evidència que estem vivint un canvi econòmic tal que ens haurem d'acostumar a un altra manera de fer-ho tot, inclòs l'urbanisme i les infraestructures públiques. Amb la necessitat de re-plantejar-se tot el que consumeix diners, inclòs l'urbanisme, potser es justifique despertar aquest bloc per posar damunt la taula opcions que, acostumats a una manera de fer les coses, no ens resulten evidents.

Amb ànim d'obrir debat, vull expressar ací la meua opinió personal al respecte: Estic convençut que a partir d'ara, el baix cost va a ser una variable fonamental junt amb la funcionalitat a l'hora de decidir què es fa i què no. Edificis de molts milions d'euros i mesos d'obres, com el desconegut edifici polivalent del Pla ja no tindran cabuda en els pressupostos municipals. Això hauria de condemnar, si encara resta una mica de prudència en els nostres dirigents, projectes previstos com ara l'edifici del Mercat.

En qualsevol cas, si el poble realment demana noves funcions que requereixen de noves instal·lacions, aquesta forma de construir ha d'estar damunt de la taula perquè els ajuntaments ja no poden endeutar-se com abans. Ho dic perquè és fàcil que els algemesinencs, com qualsevol ciutadà, davant un projecte d'aquestes característiques i acostumats a les obres tradicionals, tendisca a criticar edificis que evidencien aquesta prioritat pel baix cost. Això és normal. Però la població acaba acostumant-se i, en qualsevol cas, s'ha de primar la funcionalitat, al menys, fins que arriben temps millors (si arriben).

Parle de projectes com ara:Hem de tindre molt en compte també les condicions climatològiques a l'hora de construir. Sabem que els hiverns són cada vegada més suaus i coneixem la inclinació del sol en cada moment de cada dia de l'any. I tot junt s'ha de tindre en compte quan es dissenya per a estalviar la màxima energia i crear espais fàcils de climatitzar.

Per descomptat, siga de baix cost o no, la construcció d'un edifici nou ha de respondre a una necessitat real de la població. Necessitat que ha de quedar patent en un estudi de viabilitat o en una consulta popular. No podem permetre'ns errors com ara el del pàrquing de la plaça del Mercat, que el temps ha demostrat que les creences d'algú estaven molt equivocades i ara ho hem de pagar tots.

Resumint: entrem en una nova época, radicalment distinta a la que ens havíem acostumat. I amb el poc de pressupost que anem a tindre a partir d'ara, hem de prioritzar més que mai i, per damunt de tot, analitzar exhaustivament com obtindre el màxim benefici (funcionalitat) de cada euro. Tot un repte per als dirigents i per als tècnics...


Article


1 comentarios:

  1. Pau dijous, de gener 31, 2013 10:34:00 p. m.

    M'alegre de tornar a llegir-te. Estaré pendent de les teues aportacions.