Redefinint la festa amb el futur Recinte Firal

La Setmana de Bous 2009 ha arribat a la seua fi. Al periòdic indiquen que més d'un cadafal s'ha quedat sense omplir per culpa de la crisi. A banda, algunes veus es queixen de com de tancada és la festa (es pot dir el mateix de les Falles) i que no tenim com a tal unes festes en les que puga participar tot el poble.

Per altra banda, el Govern acaba d'anunciar, entre altres coses més negatives, que l'any que ve donarà 5000 milions d'euros als Ajuntaments (un 37% menys que enguany) dins del conegut com a "Plan E". Com sabem, l'Ajuntament d'Algemesí ha decidit invertir enguany eixos diners de Madrid en coses com millorar alguns carrers i crear edificis nous. Però tenim pendent una promesa que els dos partits que governen l'Ajuntament feren en la campanya electoral i que podria influir molt en la festa dels Bous: La zona d'oci.

Però si afegim a la zona d'oci el també pendent recinte firal, es podrien matar dos pardals a l'hora. Parlem d'un àrea contemplada al Pla General de juliol i que estaria ubicat en una revolta del Magre de camí a la Xopera:



Els avantatges d'un àrea tan gran serien molt importants:

  • El fet d'estar fora del poble suposaria que les casetes molestaren menys i pogueren estar més temps obertes els caps de setmana.
  • Es podria aprofitar per a muntar allí la coberta que es va llevar del Mercat vell i tindre així un espai cobert.
  • Els pubs podrien muntar barres per fer negoci allà on estiguera la major quantitat de gent.
  • Un escenari d'esquenes al poble (i així minimitzar el soroll) vindria bé per a esdeveniments que necessiten un espai gran.
  • Com parlem de crear una explanada de múltiples usos, també podria fer-se servir com a aparcament de vehicles.
  • Podrien haver grups de gent que en Setmana de Bous muntaren caseta però no cadafal i obrir així la festa a gent que, a dia de hui, prefereix fugir del poble eixa setmana. Més oferta = més participació.
  • Tindriem un lloc on muntar de nou una disco-mòbil.
  • Si el recinte estiguera tancat com el poliesportiu, l'accés podria estar controlat i així minimitzar els problemes de seguretat.
  • Es compliria una vella reivindicació del poble i, a l'hora, amb dues promeses electorals.
  • Augmentaria la pressió per construir altres dues reivindicacions necessàries: el passeig fluvial -que partiria d'eixe punt, i el nou pont dels Maristes -que tancaria per fi el cinturó que rodeja Algemesí.
  • Tindríem un nou lloc per donar-li un nom, com "Recinte Firal Martí Domínguez" o el de qualsevol altre personatge il·lustre de la ciutat.

El principal problema son els habitatges que s'han construït prop d'allí fa poc, però els compradors deurien saber que abans o després anaven a patir eixa "infraestructura". I, en qualsevol cas, un mur-pantalla fet d'arbres o de la part posterior d'un escenari, podria amortir el soroll. Més encara si les casetes o aquells esdeveniments que generen més soroll, es munten en la part més propera a la Xopera.


Article


4 comentarios:

  1. Anònim dilluns, de setembre 28, 2009 1:49:00 p. m.

    ok, això es molt bonic si.... però al meu pis, quan jo el vaig comprar me digueren que davant ja no construirien mes finques,sino que anirien chalets de una o dos plantes ... tampoc que farien un parc pa fer allí totes les festes ruidoses que molesten a la gent del "centre"...
    ja tenim prou en les festes que fan els dissabtes a la xopera que pareix que tingues la orquestra dins de casa de tant que es sent !! i per lo que ja hem tingut que tocar moltes vegades a la policia a les 5 i 6 del mati que ja es bon hora.
    Els veïns que tenim pis allí volem tranquil·litat i per això comprarem allí... ara no porteu la merda que no volen uns al carrer de altres !!
    i ademes com açi tot ho fan tan ben fet i pensant en els veins imaganiat com eixiria tot... siesque fan les coses mes mal fetes... pero mentre la butxaca d´ells estiga plena....

     
  2. Anònim dilluns, de setembre 28, 2009 8:56:00 p. m.

    La realita és que qualsevol festa del planeta Terra ha tingut i tindrà partidaris i detractors (encara que hi ha que minimitzar al màxim el nombre de perjudicats!). Si se crea el recinte firal, la festa com a tal perdrà el seu encant (igual que ha passat amb els carnestoltes de Pego!), ja que éste radica en que caminant poquets centenars de metres canvies de pub, caseta i d'ambient, pujes al parc, abaixes a la plaça... Jo he viscut 12 anys enfront del Carpe Diem i 18 al Parc, i encara que hi ha soroll i per a currar (jo m'alçava a les 6:30), pot molestar, una setmana deuria ser soportable per a tothom.
    I per últim, no crec que siga tancada, ja que l'ambient està més al carrer i als pubs que a la plaça, sempre se coneixen amics en les casetes (la gent del poble se coneix entre ella!), i ho puc dir com a experìència personal en que ja feia molts anys que no era abonat (i disfrutava igual de la festa!) i enguany que he sigut cadafaler (i s'ha permitit l'accés al cadafal i a la caseta a gent coneguda!
    Per a mí, seria un gran error que mataria a la festa (tal i com la coneguem!)

     
  3. GIRBES dijous, d’octubre 01, 2009 1:55:00 p. m.

    Per al primer anonim,
    Si comprares el piso fa menos de 10 anys deuries de saber que el recinte ferial anava alli, abans o després peró al final anirà, perque ho diu el PGOU.

    Per a Creixent Algemesi, ja te dic jo que si es pugera fer caseta sense fer cadafal, la festa canviaria radicalment, perque pocs es quedarien cadafal, jo entre ells

     
  4. Anònim dilluns, d’octubre 05, 2009 11:46:00 p. m.

    Almenys Creixent Algemesí ha aportat idees, fins i tot novedoses, i crec que gens desgavellades. Si bé és cert que amb el canvi es corre el risc de perdre l'encant de la festa segons anónim segon ha dit, no creieu que de totes totes la festa taurina ja corre perill? Entre els qui se'n van de viatge, els contraris a la festa del bous, les diferents situacions económiques personals, els disparats preus dels abonaments cadafalers en relació a qualitat-preu (incloent-ho tot: qualitat de corregudes, d'actuacions de nit i també d'atencions a les propies casetes de les penyes). I damunt, l'oratge. Perdre's per perdre's, jo sí recolzaria tots i cadascun dels punts proposats per Creixent Algemesí. Abans mort que degollat, que al cap i a la fi és el mateix. Les propostes les trobe ideals i si jo governara aquest poble les impulsaria. Clar que sí. Ah, i a anónim primer dir-li: hi ha encara algun punt del poble on existisca tranquilitat? Jo no en conec cap. Visc als afores i igual sent els sorolls de cotxes, camions i motos (tant els de dins al poble com de les diferents carreteres que ens envolten, autopista inclosa), com escolte perfectament els saraus -quan hi han- de la plaça Major, del Parc, del Carrascalet o fins i tot el pas dels trens a altes hores de la nit.I visc a l'altra banda. Si li serveix, tot és questió d'on vinga el vent... ja dormirem en l'altra vida.